Rysk film når aldrig den stora massan

I DN kan vi läsa att svensk film är platt satir som försöker attackera finkulturen, men misslyckas.


Skulle i stället vilja citera en annan artikel om synen på film. Vare sig den är svensk , kommer från eu eller för den delen usa. 
" Nyligen hölls i Stockholm och Uppsala den tionde årgången av filmfestivalen Kino Rurik som visar modern rysk film och sovjetiska klassiker. Var ni inte där? Det var synd för det är sällan man får chans att se rysk film i Sverige.

Ryssland har alltid varit ett ledande land inom filmkonsten, från den sovjetiska filmpionjären Sergej Eisenstein, till moderna regissörer som Aleksej Balabanov. Många av de intressantaste filmerna gjordes under perestrojkan.
Både S:t Petersburg, med Lenfilm, och Moskva, med Mosfilm och Gorkijfilm, är stora filmstäder. Varje år produceras massor med påkostade filmer där i vårt nära grannland. Allt är självklart inte bra, men det är utan tvekan konkurrenskraftigt med Hollywood-produktioner, både till storleken på budgeten och explosionerna.

Svensk publik skulle få minst lika mycket nöje av att tugga popcorn till två timmars rysk action-, krigs- eller skräckfilm, som till de amerikanska filmer vi hela tiden matas med. Om inte annat skulle det vara kul med lite variation. Dessutom finns det självklart seriösa ryska filmer som skulle kunna hitta en trogen publik också i Sverige. Men nej, hit kommer de inte. SF-monopolet kör med säkra kort och visar oss samma amerikanska filmer om och om igen.
Enda sättet att komma över rysk film är att åka dit och fylla resväskan med DVDs. Men det går snart inte heller när den nya Acta-avtalet mellan USA och EU går igenom, vilket kan innebära att regionsfria DVD-spelare blir förbjudna.

De protektionistiska lagstiftarna vill att vi ska hålla oss till att konsumera vår egen regionala kultur och bara göda våra egna filmkapitalister. Filmbolagen i USA och EU vill nämligen inte riskera att vi eventuellt skulle få för oss att lägga våra pengar på film producerad i andra länder.
Tack vare progressiv och miljövänlig teknik går det ju visserligen att snabbt och enkelt ladda ner film från hela världen genom internet. Men det är som bekant inte heller okej att göra numera.


Per Leander   "slut citat

Per gör en himmla bra samman fattning av cencur av film från övriga världen än USA och EU. För när senast kunnde du se en film från ryssland eller bollywood (indien) , Utan i stället samma action rulle från staterna, med samma skådisar och där handlingen är att världen hotas av en katastroff och usa är det ända land som kan rädda världen på egen hand. Just nu hittar jag inte en bild jag söker, men den gick ut på att usa var det ända land på jord klotet. resten var hav. Och den bilden är nog vad många amrikaner har. Då dom hjärntvättas från födselen att usa är störst, bäst, och vackrast.

Men min vän Locutus skulle nog säga att det är just sådan typ av censur vi behöver. Att gynna kapital och storbolag i usa och eu. För tänk om vi skulle få in kultur från andra länder och inse att världen består mer än bara Swarchenegger" I be back o hasta lavista baby (ratatatatatatatatata)" och Linus wahlgren(what ever he has done to make a good movie). Vilken hemsk tanke det skulle vara. Upptäcka skådisar som inte kommer i från usa eller eu.

Kommentarer
Postat av: Locutus

Du har så rätt så.

Jag skulle dessutom vilja påstå att vi borde förbjuda all film, utom statliga propagandafilmer, som människor obligatoriskt skulle kunna samlas i den lokala biografen och titta på tillsammans ett par gånger i veckan.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback