Varför kostar en motorväg?

Under året som gått har jag sett en motorväg växa fram när jag åkt till jobbet , bit för bit har den vuxit fram från att bara ha varit åkermark till en snart färdig motorväg och ska snart invigas.

Men den senate veckan slog jag av en tanke. Varför!! kostar en motorväg så mycket att bygga?

Svaret är följande, själva vägen kostar inte så mycket att bygga,kanske kostar någon miljon i arbetskostnad och matrialkostnad, utan det är snarare alla snåla markägare som vill ha högsta möjliga pris för att dom säljer sin mark som ska bebyggas, det är där priset skenar. Vilket dom har rätt att göra efter som vi lever i en marknads styrd ekonomi, vad man tycker om den ekonomiska modellen är upp till var och en att avgöra. Både marknas ekonomi och plan ekonomi som vi känner till i dagens samhälle har båda sina för och nackdelar. Det kan bli en annan post( när jag har lite bra argument för och imot dom olika ekonomierna)

Nu kan man bara inte göra som gestapo gjorde under WW II och bara marchera in hos en hus/mark ägare och kräva att ta ditt pick o pack och var ute ur huset om 5 min annars klår vi upp dig och sedan ett nackskott. Utan man får sätta sig ner i långa och tråkiga förhandlingar tills båda parter är nöjda med buden.  Där av är det så dyrt att bygga motorväg.

Konservativ inställning vs nytänkande fildelning

Här har sidan coda.fm kommit på en genial ide, vi erbjuder en länk till amazon där man kan köpa skivan/filmen man just laddat ner. Här snackar vi utveklings möjligheter, men vad gör amazon då? jo dom per coda sluta länka till deras sida så folk kan köpa laglig version av just det dom laddat ner. Tänk vilken symbios mellan nyteknik och gamal konservativ musik försäljning. synd bara att nöjes industrin inte vill ta till sig av iden. Här neden kommer artiklen om Konservativ inställning vs nytänkande fildelning.

Amazon säljer inte till pirater

Nu stoppar de torrentsidans rätt att länka till dem.


Fildelningssajten Coda.fm som bygger på samma princip som The Pirate Bay, det vill säga att du laddar ner filer genom fildelningsprotokollet torrent, hade en önskan om att personerna skulle köpa den musik eller film de laddat ner.

Därför länkade de till nätbutiken Amazon. Så fort du laddat ner ett album erbjöds du en länk till den aktuella skivan på Amazon. Och Amazon länkade tillbaka. Men inte längre. Amazon vill inte bli förknippade med pirater.

- De säger alltså till oss att sluta hjälpa dem att sälja album, säger Coda.fm:s grundare till TorrentFreak.

Själv har han inga planer på att ta bort länkarna från sin sajt.

- Trots att vi inte längre är partners med Amazon kommer vi att fortsätta länka till deras sida. Ett par hundra album och digitala nedladningar har gjorts genom att människor först laddat ner och sedan klickat på länken och faktiskt köpt skivan, säger han till TorrentFreak.