Kan en som hitler uppstå i dag?

Skulle en peson som Hitler kunna uppstå i dag. Och få med sig människor att gå i mot samhället och starta upp sitt eget samhälle? Nej skulle mer parten av dom till fråga säga. Vi har för mycket kunskap att något sådant skulle kunna ske. Om jag säger att så inte är fallet och på att mindre än 1 vecka skulle kunna starta upp en ny våg. 

Som trogen läsare av denna (o)regel bundna blogg har jag inte skrivit så mycket film.Men nån gång ska vara den första, och varför just nu kan man undra? 

Die Welle är en tysk film från 2008 som är baserad på boken The Wave som i sin tur är baserad på experimentet The Third Wave vilket utfördes i Kalifornien i slutet av 1960-talet.

Under en projekt vecka ska en klass lära sig om Autokrati , från början vill läraren Rainer Wagner undervisa anarki, men en tråkigare lärare, säger att det skulle vara en syn. Rainer Wagners elever tycker att det är tråkigt att repetera nationalsocialismen och tror att Tyskland aldrig åter skulle kunna etablera ett envälde. Så Wenger börjar undervisa autokrati för visa hur lätt det är att manipulera massorna. 

Han börjar med att tvinga eleverna att kalla honom Herr Wenger, istället för Reiner, och ändrar sittplatserna i klassrummet så eleverna med dåliga betyg sitter bredvid de med bra. Om eleverna vill säga någonting så måste de ställa sig upp och ge korta och koncisa svar. Wenger visar effekten av att marschera tillsammans i samma takt och motiverar dem att störa klassen under dem. 

Nästa steg i unifieringen till en grupp är att välja ett namn och de bestämmer sig för "Die Welle" (vågen). Alla elever måste bära en vit skjorta med jeans, för att få bort klassindelningar och individualitet. Två flickor, Karo och Mona (Jennifer Ulrich och Amelie Kiefer), protesterar mot gruppens handlingar och tre pojkar lämnar gruppen. Så småningom återvänder två av de tre pojkar till klassen, medan Mona, äcklad av hur hennes klasskamrat tar till sig autokratismen, lämnar gruppen. Medlemmarna i Die Welle sprayar gruppens logo överallt i staden och har fester där endast medlemmar är välkomna. 

En ung man i synnerhet, Tim, blir väldigt fäst vid gruppen då han äntligen har blivit accepterad i en social grupp i skolan. Han bränner sina märkeskläder efter en diskussion om hur stora företag inte tar ansvar för sina handlingar. Tim dyker senare upp utanför Wengers hus och erbjuder sig att bli hans livvakt. Wenger bjuder in Tim för middag, men säger att han inte behöver beskydd. Detta sätter press på Wenger förhållande till hans fru, som redan är spänt då hon tycker experimentet har gått för långt. Wenger skickar till slut hem Tim, men hittar honom morgonen därefter utanför huset då Tim har sovit där. 

Karo fortsätter sina försök att avslöja Die Welles handlingar, vilket gör många i gruppen arga. De säger då till Marco, medlem i Die Welle och Karos pojkvän, att han ska göra något åt det. Under konfrontationen blir Marco arg och örfilar Karo, vilket får honom att inse att experimentet har tappat kontroll. Marco ber Herr Wenger att stoppa projektet. Wenger säger att han ska ta hand om det och kallar alla medlemmar till ett möte i skolans aula. 

Inne på mötet bakom låsta dörrar börjar Wenger att egga upp eleverna och säger att de kommer att sprida sitt budskap över Tyskland och ändra saker till vad de borde vara. Alla elever jublar och applåderar. Marco ställer sig upp och säger emot, Wenger pekar då ut honom som en "förrädare" och låter honom föras till scenen. När fyra pojkar tagit fram Marco till scenen konfronterar läraren till sist eleverna om deras handlingar, och frågar dem hur långt de skulle ha gått; skulle de ha dödat Marco om han sagt det? Han påminner dem om hur säkra de varit att en diktatur aldrig skulle kunna uppstå i Tyskland igen. 

Många av studenterna känner skam och ånger när de inser vad de har varit delaktiga i. Tim, som tyckte Die Welle var allt han hade, vägrar att acceptera att experimentet är över, och skjuter och skadar en annan elev innan han slutligen tar sitt eget liv. 

Så vart vill ja komma med detta, att historien kan upprepa sig, även om vi tror att vi har så mycket kunskap, och förnuft. Med små enkla medel kan en individ blir del av en grupp. Och vad som händer när gruppen tror dom kan förändra samhället till att passa deras mål.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback